28 lokakuuta, 2014

Ilha Formosa

Kun portugalilaiset ensimmäisenä eurooppalaisina astuivat Taiwanin saarelle 1500-luvulla, nimesivät he sen Ilha Formosaksi, Kauniiksi saareksi. Nyt puolitoista kuukautta samalla saarella majailtuani en voi muuta kuin samaistua ristijöiden mielipiteeseen. Enkä ole vielä edes päässyt kokemaan kuin murto-osan saaren antimista. Taipein lisäksi olen vieraillut edellisessä postauksessa mainitussa Yehliu Geoparkissa, viikko sitten itärannikolla Yilanin maakunnassa ja viime viikonloppuna uusimpana valloituksena muutamalla Taipein pohjoispuolella sijaitsevista vuorista!
Xin Mountain. Muutaman tunnin ja 500 metrin vertikaalisen kapuamisen jälkeen.

Viime viikkojen kuulumisia

Toissa viikonloppuna suuntana oli tosiaan Yilanin maakunta Taiwanin itärannikolla. Viikonloppu oli erittäin vaihdikas, mutta samalla myös rentouttava. Kolmen päivän aikana ehdimme kokea kuumia lähteitä (joka päivänä), surffausta Tyynessä valtameressä, Yilan Cityn night marketeja, maaseutumuseota, koskenlaskua, sekä kiinalaista jalkahierontaa.

Night marketeja, katuravintoloista öisin täyttyviä kortteleita löytyy Taipeistakin, mutta muuten kokemukset olivat itselleni kaikki uusia. Taiwan on tuliperäinen saari, joten kuumat lähteet ovat täällä yleisiä vähän samaan tapaan kuin Islannissa. Yilanin maakunnan kaupunki Jiaoxi on erityisen tunnettu kuumista lähteistään ja koko kaupunki tuntuukin olevan rakentunut niiden ympärille. Muutaman tunnin lilluminen 40-asteisessa vedessä avasi kyllä portit aivan uudenlaiseen zen-tilaan. 

Ensimmäinen surffauskerta oli kyllä myöskin mahtava kokemus. Kouluttaja näytti ensin oikeat liikkeet ja auttoi vedessä antamalla vauhtia oikeisiin aaltoihin, mutta reilun tunnin päästä kaikki oli jo osattava itse. Kouluttajan avustuksella pääsin kuin pääsinkin muutaman kerran pystyyn laudalla, mutta melkoisen vaikeaa se oli. Nousuveden kiiriessä rantaan aallotkin muuttuivat arvaamattomimmiksi, eikä lopussa ilman kouluttajaa meinannut päästä enää mihinkään. Hiekantäyteinen suolavesi ei myöskään tehny jaloille hyvää niiden hangatessa styroksilautaa vasten. Niinpä varpaissa näkyy vielä reilun viikonkin jälkeen arpia.

Kyseisen viikonlopun viimeinen suurempi ohjelmanumero oli koskenlasku. Vuoristojokea laskettiin alas suurehkolla kumiveneellä. Matkan varrella oli oikeita koskia ja patoja. Välillä oli vaikea uskoa, että sellaisista pudotuksista pääsee lautan kyydissä alas, mutta hyvin ohjaaja luotsasi meidät perille. Lähdössä mainittu "ei siellä kastu" paljastui melko pian mukavaksi jäynäksi. Onneksi sentään tajusin tyhjentää arvotavarat taskuista ennen lähtöä...


Xie Mt. - Meng Lake Hiking Trail
 Viime sunnuntaina pääsin ensimmäistä kertaa mukaan vaellukselle paikallisiin maisemiin. Kyseessä oli sattumalta Facebookista bongattu vaellustapahtuma ja mukana olikin hauska nähdä suuri kirjo erilaisia ihmisiä, suurin osa paikallisia. Vaellus sijoittui parikymmentä kilometriä Taipeista pohjoiseen, "New Mountain Dream Lake":n ympäristöön.
New Mountain Dream Lake, eli Meng-vuoristojärvi sekä taustalla ensimmäisestä kuvasta tuttu Xin-vuori. Järvi kutakuinkin ympyränmuoitoinen ja halkasijaltaan 50 metriä. Ilmeisesti siellä on silti tarvetta veneelle ja kahdelle (huonokuntoiselle) laiturille.
Ensimmäinen pari tuntia kului hieman leveämpää polkua seuratessa. Pysähdyimme järvelle evästauolle ja sen jälkeen jatkoimme jyrkemmille poluille. En aluksi meinannut uskoa, että menemme aivan ylös asti, mutta yllättävän nopeasti vuoren huippu tuli vastaan. Näkymät olivat huikeat. Sattui onneksi lähes pilvetön sää, joten näkyyttä oli kymmeniä kilometrejä. Huipulta näkyikin pohjoiseen Keelungin kaupunkiin ja merelle asti sekä etelään Taipeihin. Oli kyllä jokaisen puuskutuksen arvoista!
Näkymä etelään. Taustasta erottuu upeasti Taipei 101:n siluetti. 
Näkymä pohjoiseen. Jos tarkkaan zoomaa, niin keskeltä kuvaa Keelungin kaupungin paljastaa kolme savupiippua. Hieman niistä vasemmalle erottuu vuorten takaa himmeästi yksittäinen nyppylä. Se on Yehliung Geopark, josta mainitsin edellisessä kirjoituksessani.
Huippua pitkin kavuttiin jonkin aikaa, kunnes polku vei takaisen järven liepeille. Siellä vaellusporukkamme kaivoi kattilat esiin ja alkoi kokkaamaan erilaisia nuudeli- ja riisikeittoja. Ilmeisesti kyseessä oli ryhmän kaksivuotispäivä, joten yllätykseksemme mekin pääsimme osaksi ateriasta.

Syksy on saapunut Taiwaniin!


Dormin hississäkin siitä jo kerrotaan, syksy on saapunut! Suomessa totuttuun tapaan se tarkoittaa pimeneviä iltoja ja sateisia ilmoja. Hieman vähemmän tuttuun tapaan se tarkoittaa sitä, että lämpötila kohoaa hellelukemiin enää viisi kertaa viikossa ja että osa kasveista aloittaa kukintansa. Ruskasta ei ole tietoakaan.

Syksy tarkoittaa usein myös vaaleja. Tänä syksynä itseäni koskettaen lähinnä kolmia vaaleja: Taiwanin kunnallisvaaleja (en omaa kansalaisuutta, en voi äänestää, mutta vaikea vaalimainoksia on olla huomaamatta), Suomen kirkollisvaaleja (ei, en aio maksaa satoja euroja siitä, että matkustaisin lähimmälle äänestyspaikalle Hongkongiin), sekä HYY:n edustajistovaaleja. Edustajistovaaleissa olen itsekin ehdolla ja uskallankin väittää olevani kauimpaa vaalityötä tekevä henkilö, HYY vaikuttaa siis ainakin 9 000 kilometrin säteellä Helsingistä! Mielipiteitäni voi käydä tutkailemassa Ylioppilaslehden vaalikoneella. Lisää vaaleista fb-sivullani tämän ja ensi viikon aikana.

Easycard on easy!

Kylläpäs nyt riittää asiaa kun edellisestä kirjoituksesta on jo pari viikkoa, mutta vielä yhdestä asiasta haluan kertoa. Suur-Taipein alueella on käytössä Easycard, joka toimii joukkoliikenteen maksuvälineenä samaan tapaan kuin matkakortti Helsingissä. Paitsi, että Easycard on paljon monipuolisempi! Kortille voi ladata ainoastaan arvoa, mutta siellä oleva raha ei muutu vain epämääräiseksi bussirahaksi, vaan samalla kortilla voi tehdä ostoksia esimerkiksi useimmissa 7-eleveneissä. Kortin etälukuominaisuutta on hyödynnetty monissa paikoissa maksutapahtumien ulkopuolellakin. Wikipedian mukaan kortti on jopa toiminut joidenkin suurten konferenssien ID-korttina, ollen samalla kulkukortti konferenssitiloissa. Opiskelijoilla (ainakin NTU) kortti on integroitu normaaliin opiskelijakorttiin ja sillä onnistuu edellä mainittujen lisäksi esim. kirjastossa kulkeminen ja lainaaminen.

Kortti toimii myös avaimena paikallisessa kaupunkipyöräjärjestelmässä, joka sekin on huippuluokkainen. Pyöriä löytyy sadoista pisteistä ympäri kaupungin ja ne ovat hyväkuntoisia, sekä kaupunkiajoon sopivia. Ensimmäinen puolituntinen pyörän selässä on ilmainen ja sen jälkeen hinta on 10 $ (~25 snt) / 30 min neljään tuntiin asti.
Viimelauantainen ajokkini. Varusteina löytyy jarrut, vaihteet, soittokello, säädettävä satula, tukeva jalka, sekä etukori! Taustalla Taipein Grand Hotel.
Lauantaina uskaltauduin ensimmäistä kertaa kokeilemaan "U-baikkailua". Se yllätti minut erittäin positiivista. Liikenteen seassa puikkelehtiminen oli jopa niin sujuvaa, että meinasin päätyä moottoritien rampille ennen kuin tajusin, ettei kyseisellä tiellä ole enää pyöräkaistaa. Ajelin Taipein keskustan lähettyvillä tavoitteenani löytää paikallinen pride-kulkue. Kulkueen löysin, mutta aihe olikin jokin aivan muu, ilmeisesti jokin uskonnollinen muistopäivä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti