10 lokakuuta, 2014

Kiinaa ja kiinaa

Tänään on 10.10., paitsi suomalaisen kirjallisuuden päivä, myös Kiinan tasavallan kansallispäivä. Tänään on kulunut päivälleen 103 vuotta Qing-dynastian kaataneesta Wuchangin kansannoususta. Tämän johdosta täällä vietetäänkin eilen alkanutta pitkää viikonloppua. Nyt ulkoa kuuluu tasaisin väliajoin pauketta - ja vaikka ikkunasta ei mitään näykään, toivon että ääni tulee ilotulitteista.
Hyvää itsenäisyyspäivää Taiwan!

Tietämättä sen tarkemmin ylimääräisen vapaapäivän syystä, olen viime viikkoina sattumalta turisteillut kansallista itsetuntoa kohottavissa kohteissa. Taipei on täynnä komeita rakennuksia, jotka kiinalaiseen tyyliin usein sisältävät paljon kauniita yksityiskohtia. Näyttävimmät näistä ovat entisiä suurmiehiä kunnioittamaan rakennetut muistomerkit.

 
Taiwanin pitkäaikaisen presidentin, Chiang Kai-shekin kunniaksi kohotettu muistomerkki.

Muistomerkiltä avautuu upea näkymä Vapaudenaukiolle. Vasemmalla kansallinen konserttitalo ja oikealla kansallisteatteri.


Sun Yat-sen Memorial Hall, vallankumousjohtajan ja Kiinan tasavallan ensimmäisen presidentin kunniaa puolustava muistomerkki.

Viimeiset pari viikkoa ovat kuluneet pitkälti opiskelujen parissa. Erityisesti kiinaan on saanut käyttää rutkasti aikaa. Kiinan kurssilla edetään kovalla vauhdilla ja olenkin nyt erittäin tyytyväinen, että aloitin uudestaan alusta kesällä käymäni pikakurssin jälkeen. Toisaalta uuden kielen opettelu on erittäin mielenkiintoista - etenkin kun kyseessä ei ole eurooppalainen kieli - mutta samalla erittäin haastavaa juurikin kielen täydellisestä erilaisuudesta johtuen. Kun eurooppalaisisssa on osattava kääntämään sanat sekä omasta kielestä vieraaseen että toisin päin, on kiinassa ainakin yksi ulottuvuus lisää kun muistettavaa on vieraan sanan lisäksi myös merkki. Mielenkiintoista on myös, että usein uusia sanoja muistellessa tulee ensimmäisenä mieleen käännös viimeksi oppimalleni kielelle, espanjalle.

Vaikeuksia on tuottanut etenkin monimutkaisten merkkien piirtäminen. Jokainen käsialani nähnyt voi kuvitella, miltä näyttävät samalla kädellä tuotetut, jopa 25 vedon mittaiset taideteokset. Toisaalta on hauskaa tuntea palaavansa ala-asteelle kun pääsee toistamaan samaa merkkiä kymmeniä kertoja harjoituskirjan sivuille. ilen kului yli tunti noin 200 toiston tekemiseen.

Oman nimen harjoittelua tätä kirjoitusta varten.

Jopa omaa nimeä joutuu muutaman kerran harjoittelemaan, jotta merkki alkaa näyttää oikealta. Kiinalainen nimeni on siis 安東Ān Dōng, joka tarkoittaa itäistä rauhaa.

Opiskelujen lisäksi ohjelmassa on ollut mm. luontoretkeä, bileitä sillan alla - sekä uusi tuttavuus - laitesukellus. Liityin yliopiston sukelluskerhoon ja tositoimiin päästiin ensimmäistä kertaa viime viikon lauantaina. Vaikka kyseessä olikin vain reilun tunnin mittainen tutustuminen välineisiin ja koesukellus viisimetrisen altaan pohjalle, oli kokemus aivan upea. En malta odottaa tutkimusmatkoja avarammille vesille! Keskiviikkona pyrkimyksenä oli ikuistaa "verikuu", mutta pilvinen sää ja huono maastonkartoitus esti aikeet (vuoren länsipuolelta ei välttämättä näe kuuta joka nousee idästä...).

Yuehliu Geopark.

5 metrin syvyydessä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti