13 syyskuuta, 2014

Singaporesta Shui-Yuaniin

Tällä kertaa vuorossa kuulumiset SIngaporesta, sekä ensimmäiset tuntemukset Taiwanista ja asumisesta täällä.

Singapore

Malesian jälkeen Singapore oli erittäin positiivinen yllätys. Miten voikaan muutama silta tehdä niin paljon eroa näiden kahden maan välille. Siinä missä Kuala Lumpur vaikutti olevan pikkuhiljaa länsimaisiin standardeihin ulotteleva, kehittyvä kaupunki, Singaporessa standardeissa oltiin jo kiinni - ja monissa paikoissa ohi niistä. Kaikkialla oli erittäin siistiä ja kaikki oli järjestetty erittäin hyvin. Kaupungissa tuli näkyvästi vastaan useiden eri uskontokuntien edustajia ja kaikki kyltit oli kirjoitettu englanniksi, kiinaksi, malaiksi ja tamiliksi. Kaikki tämä kulttuurien yhteentörmäys ja tilanteen voisi kuvitella olevan kuin Jerusalemissa. Mutta ei! Singaporessa tämä kulttuurien kirjo osataan ottaa rikkautena ja niinpä tämä pinta-alassa Helsingin kokoinen, mutta väkiluvussa kymmenkertainen kaupunkivaltio loistaa yhtenä Aasian - tai jopa koko maailman parhaista paikoista asua.
Singaporen Chinatown

Itse huomasin eron ensimmäisenä liikenteessä: Malesiassa tien ylittäminen oli ollut yhtä tuskaa, mutta Singaporessa autoja oli vähemmän, kevyen liikenteen reitit oli suunniteltu paremmin (tai edes suunniteltu) ja liikennevaloja oli aina kun niitä tarvitsi. Myös asiointi kaikkialla oli helppoa, sillä paikallinen pääkieli on englanti.

Singaporessa sain myös oppaan, sillä tapasin siellä kuukautta aikaisemmin aloittanutta vaihto-opiskelijaa, ystävääni Heikkiä. Kiertelimme yhdessä lähes kaikki pakolliset nähtävyydet Marina Baysta Sentosan saarelle ja Chinatownista jokipuutarhoihin. Oli myös mielenkiintoista kävellä teiden yli paikoissa, joissa parin viikon päästä ajettaisiin  F1-kilpailu. 
Idyllinen rantapoukama Sentosan saarella Singaporen eteläpuolella.

Tarkemmin katsottuna ulapalta löytyy n. 50 tankkeria odottamassa lastausvuoroaan.
Vesi oli silti hyvinkin uimakelpoista

Singapore pääosin juurikin sellainen kuin olin odottanut: Vilkas kaupunki täynnä aasialaisia hyväosaisia, mutta kuitenkin tarkemmin katsoessa lötyy myös luontoa (lukuisia suuriakin puistoja ympäri saarta) ja ihmisiä hyvin erilaisissa elämäntilanteissa. Suosittelen ehdottomasti lisäämään Singaporen tulevien matkakohteiden listalle!
Singapore Downtown by night!

Taiwan, Taipei, NTU Prince House, Shui-Yuan Dorm B

Saapuessani Taiwaniin viime viikon tiistaina en voinut kovin hyvin. Olin pienessä kuumeessa ja vatsatautikin riivasi - ilmeisesti perinteinen matkailijan vatsatauti. En tiedä, mikä sen aiheutti, mutta meni onneksi ohi muutamassa päivässä.

Taiwanin maahantulomuodollisuudet kävivät helposti ja pääsinkin käytännössä suoraan lentokentän aulaan odottelemaan NTU:n (National Taiwan University) järjestämää vaihtareille tarkoitettua bussikyytiä suoraan dormeille. Odotellessani vapaaehtoiset opiskelijat opastivat minua paikallisen littymän hankkimisessa ja sekin onnistui käden käänteessä. Jos uskot tarvitsevasi Taiwanilaista numeroani, ota yhteyttä, Suomen liittymää seurailen luultavasti hyvin harvakseltaan.
Shui-Yuan Dorm B ja kaikki 14 kerrosta.
Itse asun toisiksi ylimmässä, kerroksessa 13.
Saavuttuani dormilleni nimeltä NTU Prince House Shui-Yuan Dorm B oli rekisteröitymisen vuoro. Pitkiä sopimuksia oli ikävä lukea kuumeisena, mutta siitäkin selvisin ja vihdoin sain avaimet käteeni. Illan haasteiksi jäivät vielä patjan hankkiminen sänkyyni ja seuraavaan aamuun siivittävien elintarvikkeiden haaliminen korttelin päässä sijaitsevasta 7-elevenistä (niitä on itse asiassa ainakin kaksi 100 m säteellä).

Näkymä huoneestani. Ironista kyllä, etummaisen talon pieni torni onnistuu peittämäännäkymäni
maailman viidenneksi korkeimpaan rakennukseen, Taipei 101:een.

Huoneeni on tilavahko soluhuone omalla vessalla ja pienellä jääkaapilla varustettuna. Muita valmiita kalusteita olivat työpöytä ja tuoli, kirjahylly, kenkäteline ja sängyn runko. Kaikkea pientä lattiaharjasta tiskausvälineisiin jouduinkin sitten ostamaan itse. Mietin vain, menevätkö ne kaikki aina roskiin edellisen asukkaan muuttaessa pois... Netti ja vesi kuuluvat vuokraan, mutta sähkö pitää maksaa itse. Niinpä täällä onkin käytössä sähkökortti, jolle ladataan arvoa etukäteen ja asunnossa toimii sähköt ainoastaan silloin kun kortissa on arvoa ja se on kiinni lukijassa. Lukija myös kertoo jäljellä olevan arvon reaaliaikaisesti. Onneksi on myös ilmastointilaite, muuten olisi lähes mahdotonta saada yhtään ajatusta liikkeelle päiväsaikaan. En vain ole vielä onnistunut kovin hyvin tulkitsemaan ilmastointilaitteen asetuksia - se viilentää, eli riittää meikäläiselle. Myöskin suihkun vedenlämmittimen käyttämisen opettelu on vielä työn alla. Löysin siihen ohjeetkin, mutten silti saa sitä päälle, alan epäillä koko laitteen kuntoa. Onneksi kylmäkin vesi on täällä yli 20-asteista, eli kylmät suihkut vain virkistävät - ja säästyypähän sähkölaskussa!

Ilmastointilaitteen säädöt.
Sähkökortinlukija.
Pikkuhiljaa alkaa jo kämppä tuntua kodilta, en mm. enää herää yöllä kummastelemaan, missä ihmeessä olen. Hanavesi ei täällä ole juomakelpoista, mutta onneksi käytävässä on automaatti, josta saa ilmaiseksi sekä kylmää että kuumaa vettä. Se pelasti vatsataudista selviämiseni nuudelikuppien ja pussikeittojen avulla!

Kampuskierros ja orientaatio oli torstaina, yliopistolle rekisteröityminen perjantaina. Huomenna sunnuntaina on kiinan kurssin lähtötasotesti ja maananataista eteenpäin alkaa opiskelu tosissaan. Sitä odotellessa on hyvä tutustua tämän kaupungin viikonloppuiseen tarjontaan. Ensi viikolla lisää yliopistosta ja toivottavasti myös yliopistoelämästä!

P.S. Hieman toisenlaisen kuvan matkastani saa seuraamalla Facebookin kuvagalleriaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti